Wah.. sekarang nie aku tengah
mengupgrade kan diri dengan mempelajari membuat kuih-muih.pencuci mulut
…tatapi.. yang mudah-mudah sahaja.. kalau yang susah2 nanti aku tak terbuat..
bukan main lagi aku bersemangatt untuk membuat pau ini… padahal kain baju
banyak nak kena lipat.. bergunung dah atas katil along… kehhhkehhh.. tapi aku
bernafsu sangat nak buat pau… jadi kain baju untuk melipat aku ketepikan….
Muahahahaha..
Aku bukan tak pernah google resepi pau
sebelum nie.. tapi semuanya resepi tue bagi aku sangat susah dan ada resepi tue
bahan2 yang aku tak mengerti.. semalam
pagi aku try google taip pau kukus mudah.. tuptup appear on screen… resepi
mudah sangat… bahan dah ada kat rumah aku.. apa lagi… jom le prektis…
Bahan-bahan adalah seperti berikut..2
Cawan Tepung Gandum,2 Susu Besar Yis Mauripan ,2 Sudu Besar susu Pekat Manis,3
Sudu Besar Minyak Masak…, 1 Sudu Gula.. ½ Cawan air suam..
Campurkan ½ Air suam bersama yis dan
gula.. kacau dan ketepikan..biarkan lebih kurang 15 minit.. silalah sediakan bekas lebih besar..
aku tatau yis tue akan berbuih sampai cam tu sekali… heheheheheeheh….
Lepas tue.. dalam mangkuk besar..
masukkan tepung gandum,minyak masak,susu pekat,garam dan yis ..gaul dan uli
sampai jadi doh… masa nie aku main agak2 jek.. aku hentam kromo jek.. aku tatau
uli aku nie adalah tahap mencapai menjadi doh…
Lepas tue rehat kan doh.. letak dalam
bekas dan tutup dengan plastic.. biar naik sekali ganda….
Lebih kurang sejam ( aku tipu.. aku
biar 45 minit jekk....) biarkan doh tue .. memang naik sekali ganda..
kemudian.. tumbuk-tumbuk doh..bukan tumbuk muka
anak nko tau… kehkehhh..untuk keluarkan angin… pastu ambil doh
kecik-kecik.. buat leper dan masukkan inti… letak dalam tray and biar dia
kembang sekali lagi…
Tak dapat aku tunjukkan proses memasukkan inti.. sebab
takda sapa nak snap masa aku buat.. aku pakai dua belah tangan kot… tapi aku
snap kari sardine yang aku buat untuk makan malam aku tambah kentang dadu dan
biarkan inti kering… muahhaha… amboi.. selemoihhhhhnya kuali hang Puan Gebu..…..
kahkahhhhhh
Sementara tue.. bolehlah panaskan
tempat pengukus.. bila air mendidih.. dah boleh kukus pau… dalam 10 minit
..lebih pun takpa.. sukahang la…
Taraaa…. Akhirnya.. pau amatur aku dah
siap.. ucup makan banyak.. 3 bijik.. sekali ngadap… dapat dalam 14 bijik kut…
Budak nie.. sibuk kacau ibu dia.. pukul 12.30 dah nie... lalu dia makan sampai 3 ketui.. hehehehe.... |
Lepas nie aku akan memperbaiki seni
bulatan pau dan aku nak biar doh tu mengembang dalam tempoh yang sepatutnya… demi
anak2 aku sanggup cuba belajar makanan kegemaran mereka… anak2 dah pandai
minta.. aku buatkan ajek.. tu pun yang aku rasa senang je lahhh.. heheheheeh..
No comments:
Post a Comment