Ntah
kenapa aku teringin sangat nak makan kari… jadi aku pun masaklah kari buat
makan malam semalam… mula-mula tue macam nak tak nak buat jek.. sebab memasak
kari bukanlah kepakaran aku.. aku tak pandai nak masak kari sangat… sebab abah
aku kata aku masak tak sedap… kena belajar ngan binik dia … jadi bapak aku
kata.. my curry is totally failed… theheheeheh…
Aku
memang tak dapat nak buat kari terbaik yang akan buat orang bercerita akan
kesedapan kari ku itu.. tapi aku tak nak lah sebab aku tak pandai masak kari
dengan jayanya aku tak nak masak kari … aper hal dak na citer kari hari ini
ek.. thehehehe….
Okay..
misi fear factor aku semalam.. mencari ikan kembung besar 2 ekoq.. dan
bahan-bahan kari… okay.. aku pun mulalah memasak.. aku rasa factor kegagalan
kari aku sebelum ini adalah aku tak menumis garing kari rempah aku tue… jenis
lima minit campak dalam kuali terus buh santan.. memang tak kick la kan..
Aku
pun tengok cara mak ngan kakak aku yang master chef bab kari ini.. depa tumis
rempah is agak lama… lama sampai garing n pecah minyakk.. cantik bak ang… pastu
baru masuk santan bagai.. aku pun followlah… ingat-ingat lupa..
Well..well..
well done !! aku berjaya masak kari ikan kembung dengan rupa kari dan rasa
memang lah kari.. cukup semua… masam,pedas…masin.. hahahaaha… aku gembira
sangat sampai makan nasi bertambah… heeheheh.. laki ngan anak2 pun makan
berselera… jadi menjadiklah kari aku kan….
Kalau
tak cuba fear factor kari aku tuh.. memang aku akan cakap saya tak pandai buat
kari.. kari saya tak sedap.. tapi aku
rasa santan tu kot yang membantu pasai aku pakai kelapa parut separuh.. jadi
rasanya freshhhh….. mungkin kot…
KARI IKAN FEAR
FACTOR
2 ekor ikan
kembong – budak baru belajar pakai ikan murahann…
1 ikat bendi
1 sudu teh
halba campur
Rempah Kari cap
adabi
Daun karipullay
Air Asam
setengah cawan –
Bawang merah ]
Bawang Putih ] bahan dimayang
Halia ]
1 mangkuk
santan – aku pakai kelapa parut sebelah tapi kelapa aku tue kecik comey jek
tau..
Mula-mula
campurkan rempah kari dan air asam jawa.. biarkan sebati dan ketepikan.. kemudian.. panaskan kuali dan tumiskan bahan
mayang dan daun kari.. dah naik bau.. masukkan rempah kari tadi.. kacau
sebentar dan biarkan garing n pecah
minyak.. (masa nie.. aku rasa tak sabar dah buh barang lain.. tapi aku tabahkan
hati.. sabarlahhh… hang kalut nanti tak jadi)…
Bila
betui-betui garing n naik minyak.. hamboihh cantik sungguh.. bau semerbak satu
rumah yenandeyyyy… bubuhlah santan.. kacau biar sebati.. pastu taruk garam n
aji.. pastu mendidih buh ikan … aku buh sekali bendi terus… thehehehe… bila
ikan masak tutup api..
Masa
nak rasa tuh.. aku takut sangat.. jadi ke tak nie… muahahaha… letak skit kat
tapak tangan… wehh..sedaplaaahhh… hahahahahaahaha….
Aku
pakai resepi simple sajia.. aku tak suka rempahratus yang susah-susah tue… aku
malas… tapi kalau ini menjadi.. aku akan keep in my personal recipe books…
|
No comments:
Post a Comment